Dodaj Weekend u Outlook

Weekend Media FestivalRovinj, 18. - 21. 09. 2014.

Dobrodošli na Weekend 2014.

Novosti

Novosti

Telekomi i pošta ulaze u bankarstvo, banke ih čekaju spremne

Bankarstvo budućnosti bit će puno jednostavnije i brže, jer će se sve manje klijenata poslovati u fizičkim poslovnicama, a sve više putem interneta. Telekomi još nisu osvojili znatniji dio bankarskog tržišta, a banke su se već pripremile izlaskom u nova područja poslovanja, rečeno je na panelu „Ali i to nije sve“.

Hrvatski telekom ulazi u financijsko poslovanje, ali to vidi kao priliku za suradnju, a ne za sukob, istaknula je članica Uprave Nataša Rapaić. U svom core businessu HT također očekuje promjene, ali za njih je spreman, dodala je Nataša Rapaić, koja predviđa da će se televizijski sadržaji putem interneta u budućnosti distribuirati više na a la carte principu, nego po fiksnim rasporedima. 

Banke zapravo imaju vrlo širok core business, jer je njihov cilj zadovoljiti potrebe svojih klijenata, kaže Nenad Mećava iz Zagrebačke banke. ZABA ima oko milijun klijenata i s tako velikom bazom logično je da spaja svoje klijente s drugim kompanijama, ali to želi raditi kombiniranjem i nadopunjavanjem stručnih znanja. Mećava predviđa da će banke imati sve manje klijenata u poslovnicama, a novac će postati alat. S tim se slaže i Slavko Carić iz Erste banke Srbija, koji navodi da u Austriji već sada klijenti dvaput godišnje dolaze u fizičku poslovnicu, a 17 puta mjesečno pristupaju svom računu putem interneta. Banke stoga šire svoje poslovanje na izdavanje loyalty kartica u suradnji s trgovačkim lancima i gradskim prijevozom. 

Hrvatska pošta također je iskoračila u financijske usluge, pod pritiskom pada prihoda u čak 80 posto svog core businessa, što je nezaustavljiv trend, procjenjuje Alen Premužak, predsjednik Uprave Hrvatske pošte. Kako po zakonu moraju održavati mrežu poštanskih urede, logično je da ih pokušavaju koristiti na različite načine. Veliki interes medija bio je kad su krenuli u otkup zlata, što se pokazalo lošim, jer su ušli prekasno, kad je zlato već bilo uglavnom rasprodano. 

Osnovno poslovanje Cotrugli Business School je edukacija, ali su zadnjih godina snažno iskoračili u konzultantske usluge, organiziranje konferencija te procjenu i selekciju zaposlenika, kazala je Lana Dojčinović iz Cotruglija. Razmišljaju, dodala je, i o online edukaciji.

19.09.2014.