Dodaj Weekend u Outlook

Weekend Media FestivalRovinj, 18. - 21. 09. 2014.

Dobrodošli na Weekend 2014.

Novosti

Novosti

Restrukturiranje biznisa je nužnost, ali i velika prilika

Spajanje Konzuma s Mercatorom proizvest će ogromne sinergije, iako će Konzum morati prodati stotinjak prodavaonica u Hrvatskoj i tridesetak u Srbiji. Hrvatski telekom se mora restrukturirati, jer je postao vrlo spor, a industrija je brza, dok istodobno dolazi konkurencija u obliku Vibera i WhatsAppa. Croatia osiguranje je uspjelo održati vodeću poziciju unatoč konkurenciji, ali je upravljanje bilo neadekvatno, zbog čega se zaposlenike prebacuje s administrativnih na prodajne pozicije. 

No, iako se restrukturiranje najčešće povezuje s otpuštanjem, to je daleko složeniji proces koji otvara i mnoge prilike, čulo se na panelu „Veliko restrukturiranje hrvatskog biznisa“.

Predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković istaknuo je da HT mora biti konkurentan i profitabilan ne samo zbog svog većinskog vlasnika Deutsche Telekoma, nego i zbog hrvatskih građana, koji su vlasnici 49 posto dionica. Restrukturiranje će pretvoriti HT u troškovno efikasniju i agilniju kompaniju, što očekuju i korisnici njegovih usluga. Konkurentnost je bitna i zbog borbe za resurse unutar Duetsche Telekoma, a u toj borbi HT je uspio osigurati poziciju baze za neke visoko sofisticirane tehnologije.

Konzumu je nakon spajanja s Mercatorom cilj optimizirati logistiku i asortimane, a što se plaća tiče, predsjednik Uprave Darko Knez kaže da su one u Konzumu ipak malo iznad prosjeka djelatnosti. Spajanje će, vjeruje Knez, potaknuti val investicija u logistiku i IT infrastrukturu, a dio tog kolača trebale bi dobiti i domaće tvrtke. Iako je nakon preuzimanja Mercatora Agrokor postao kompanija veća od šest milijardi eura, još uvijek je patuljak u usporedbi s, primjerice, Lidlom, čiji su prihodi 70 milijardi eura. U konačnici Konzum želi biti izvoznik maloprodajnog koncepta, poput Lidla ili Tescoa, i na tom putu za sobom povući i mnoštvo malih poduzeća.

Kada je došao na čelo Croatia osiguranja, Sanel Volarić zatekao je 2800 zaposlenih, od čega samo 700 u prodaji. Nakon restrukturiranja, Volarić očekuje da će CO imati i više zaposlenih, ali sasvim drugačije raspoređenih. Croatia osiguranje je uspavana ljepotica, tvrdi Volarić, i ilustrira to podatkom prema kojem je većina novih pozicija popunjena upravo ljudima iz kompanije.

19.09.2014.